Començar a anar a la llar d’infants vol dir sortir per primera vegada del niu familiar per quedar-se unes hores en un lloc nou i amb unes cares diferents. Aquests canvi serà positiu i enriquidor pel vostre fill ja que estarà en un espai especialment preparat per les necessitats de la seva edat, acompanyat de mestres que el sabran comprendre, i podrà conviure, jugar i aprendre amb altres nens i nenes com ell.
Tot canvi comporta també un procés de familiarització, i per tant possibles reaccions que cada nen manifestarà de forma diferent. Aquests comportaments són previsibles, i és bo que cada nen expressi els seus sentiments de felicitat o de conflicte. El més important és que sapiguem acompanyar-lo en aquests aprenentatge i en aquesta experiència nova per ell, de manera que se senti recolzat, tenint en compte que serà un període relativament curt i confiant en que l’infant se’n sortirà sense problemes. Des de l’escola estarem pendents del procés que segueixi cada nen, mantenint una informació el més fluida possible amb la família i posant a l’abast dels nens i nenes que comencen tots aquells recursos que els puguin ajudar.
Però no és només el vostre fill qui es familiaritza sinó que vosaltres, la família, també us haureu d’acostumar a veure’l menys, o en un horari diferent, i a deixar-lo en mans de la seva mestra quan ell us manifesti que voldria quedar-se amb vosaltres, perquè lògicament sou les persones que ell coneix més i amb qui té més confiança. És per això que hem recollit aquells aspectes més importants a tenir en compte, que faran que aquest inici de curs sigui el més fàcil possible.
A CASA ESTARÉ MÉS TRANQUIL SI. . .
- Viviu el procés d’adaptació amb serenitat i optimisme.
- Aneu descobrint dia a dia els meus petits signes d’acceptació.
- Em doneu el temps que necessito per adaptar-me.
- No em compareu amb la forma d’adaptar-se dels altres nens.
- Teniu present que puc tenir alts i baixos.
- Esteu atents a les meves reaccions durant aquests període.
- Us tinc a prop per poder-me ajudar en els moments difícils.
- No parleu de l’escola en termes negatius “Allà aprendràs a menjar!, Si no et portes bé ho diré a la teva mestra!”.
- No feu canvis importants a casa, com canviar-me d’habitació, durant aquest període.
QUAN VINGUEU A L’ESCOLA AMB MI . . .
- Porteu-m’hi sense presses ni nervis.
- Procureu que hi arribi el més relaxat i tranquil possible.
- Parleu amb la meva mestra dels meus ritmes de son, els hàbits d’alimentació, les meves costums el que m’agrada i el que no.
- Intenteu aclarir els dubtes que us vagin sorgint parlant amb l’escola, amb les mestres o amb altres pares.
- No dubteu en expressar a la mestra els dubtes i sentiments.
- Em tranquil·litzarà, em donarà seguretat i m’ajudarà a mantenir el lligam si porto un objecte personal com la meva pipa, el ninot o el coixí de sempre, durant els primers dies.
- Prefereixo que al principi porteu a la meva escola aquells xumets i biberons que jo ja hagi utilitzat.
- No m’enganyeu dient-me que em veniu a buscar ara mateix.
- No allargueu excessivament l’acomiadament.
- Quan marxeu digueu-me adéu.
Anna Ricart
Psicòloga infantil