SENZILL I DE MOLT VALOR

Des de la primera infància els nens necessiten una persona de referència que els cuidi, que es preocupi de les seves necessitats i que estigui pendent de les seves emocions.

Quan l’infant és petit i encara no té capacitat de pensar per ell mateix, el cervell del nen és el dels seus pares i mares, així com també les emocions. Això vol dir que part del que anirà pensant l’infant sobre el que li passa i la seva situació és el que pensen els seus familiars, que són les persones que tenen més proximitat afectiva amb l’infant.

Així els adults transmetem als nostres fills i filles la tendresa que sentim per ells, l’alegria de veure’ls després d’unes hores de separació, la il·lusió quan veiem que aconsegueixen coses noves, que aprenen i que es van fent grans, van madurant i evolucionant molt més ràpid del que nosaltres ens imaginàvem.

El nostre infant es va nutrint de totes aquestes il·lusions i pensaments optimistes, i li donen la força i l’energia per seguir avançant.

El mateix succeeix amb la forma de comunicació, les paraules i els missatges que utilitzem amb els infants, les respostes davant d’una actitud negativa, l’ús de missatges positius o negatius, que afavoreixen un creixement sa o més difícil.

Pel que fa a la relació emocional i la forma de comunicació amb l’infant, és ben sabut que:

  • El contacte físic a través de petons, abraçades, carícies, pessigolles, massatges… aporta benestar a l’infant.
  • És molt sa psicològicament utilitzar més missatges positius (Que bé!, Ja veuràs com pots!, A veure si ho aconsegueixes!) que no pas negatius (no corris, ets lleig).
  • És preferible no anticipar coses dolentes, encara que pensem que serà d’aquella manera (a veure si avui tampoc menges?).
  • No seria bo condicionar el carinyo que nosaltres sentim cap als nostres fills per la seva conducta, dient-els-hi que si no fan una determinada cosa no els podem estimar, perquè ho diuen els seus pares i s’ho prenen al peu de la lletra, i això els pot provocar malestar.

COSES SENZILLES

que de ben segur els hi oferim quan estem amb ells,

ELS DONA SEGURETAT I ELS FA FELIÇOS

Anna Ricart

Psicòloga infantil