Aprenem hàbits saludables
Els grans de la Mimosa parem a mig matí per d’un aperitiu de fruita !!!
Perquè cal menjar fruita?
- És imprescindible per la nostra salut i benestar, ens aporta fibra, vitamines, minerals i substàncies antioxidants … Tot això ens ajudarà en la prevenció d’algunes malalties.
- El component majoritari de les fruites és l’aigua, un 80 % de la porció comestible, encara que les maduixes contenen un 90 % i un 93 % la síndria.
- Els sucres li donen el gust dolç a les fruites (fructosa, glucosa, sacarosa) i suposen entre un 5-18 % del pes de la porció comestible.
- No contenen gairebé greixos, a excepció de l’alvocat que aporta un 14 % de greix però és molt saludable.
A qualsevol època de l’any?
- Actualment és possible comprar la majoria de les fruites en qualsevol època de l’any, encara que és millor comprar en cada moment les fruites pròpies de cada estació.
- A la primavera i estiu es poden comprar les més riques en aigua com la maduixa, la síndria o el meló.
- A la tardor las més energètiques i riques en sucre com el raïm.
- A l’hivern el consum de cítrics com taronges i mandarines que són ben bones en vitamina C.
Com escullo la fruita?
- Escollir fuita amb bon color, sense cops, taques o parts toves.
Quina quantitat?
- S’aconsella menjar com a mínim 3 racions de fruita al dia. Una ració equival a una peça de fruita mitjana (pera, poma, taronja, plàtan…), 1 rodanxa de meló, síndria o pinya o 2-3 peces mitjanes de albercocs, prunes, mandarines o 4-5 peces de nespres, 8 maduixes mitjanes o 1 plat de postres de cireres, raïm, mores o groselles.
En quin moment?
Opcions: 1 a l’esmorzar, 1 a mig matí, 1 al berenar, també pot ser de postres al migdia o en el sopar.
“Beure suc de fruita no equival a menjar fruita”
Mª Carmen Ávila
Dietista, nutricionista del Menú del Petit Col nº CAT001011